Kawiarnia PKO Rotunda zaprasza na kolejne spotkanie w ramach cyklu "Spotkajmy się w Rotundzie". Tym razem porozmawiamy o tajnikach uprawy, palenia i przyrządzania kawy.
- Czy zastanawialiście się kiedyś, jaką drogę pokonuje ziarno kawy z plantacji zanim trafi do filiżanki?
- Gdzie rośnie kawa?
- Co zawiera więcej kofeiny: espresso czy cola?
- Jak przebiega palenie ziaren kawy?
O tych i wielu innych ciekawych faktach związanych z kawą podczas kolejnego spotkania w ramach cyklu "Spotkajmy się w Rotundzie" opowie ekspert - Szymon Nowicki, współzałożyciel Praskiej Kawy Palarni, w której jest Head Roasterem, czyli jest odpowiedzialny za jakość i proces wypalania kawy. Założyciel kawiarni Lokal Cafe. Swoją zawodową przygodę z kawą zaczął w 2006 roku, pracując jako barista. Od 2009 roku zajmuje się wypalaniem kawy. Współorganizował zawody oraz mistrzostwa dla baristów, a także był sędzią technicznym i sensorycznym.
"Kawa musi być gorąca jak piekło, czarna jak diabeł, czysta jak anioł, słodka jak miłość" - jeśli zgadzasz się z myślą, której autorem jest Charles-Maurice de Talleyrand, a każdy dzień zaczynasz od kawy, to spotkanie jest właśnie dla Ciebie.
Udział w spotkaniu jest bezpłatny, ale ze względu na ograniczoną liczbę miejsc obowiązuje rejestracja.Miejsce
Marszałkowska 100/102, Warszawa