To wydarzenie już się skończyło. Zapraszamy na inne ciekawe wydarzenia.
Dołącz do wydarzenia
  Rodzaj Bilety dostępne do Liczba
  Bezpłatna wejściówka
już niedostępne -

Trudno uwierzyć, że to już 10 lat BLW! Tyle już czasu nasze dzieci nie są zmuszane do jedzenia papek, a rodzice wychowują małych smakoszy.

Z tej okazji zapraszamy Was do wspólnego, otwartego świętowania!

23 listopada 2019 roku zapraszamy Was na jedyne w Polsce, wyjątkowe spotkanie jubileuszowe na którym dr Gill Rapley oraz Tracey Murkett, przedstawią nowe badania, kluczowe kwestie i swoje doświadczenia z pierwszej linii frontu globalnego fenomenu BLW.

A my oddamy w Wasze ręce nowe, ulepszone i poszerzone wydanie kluczowej książki o baby-led weaning, książki, od której "wszystko się zaczęło" - Bobas lubi wybór.

Polskie realia i rodzimą historię ewolucji BLW przybliżą nam Joanna Anger i Anna Piszczek, czyli autorki Alaantkowe BLW. Opowiedzą mi.in. o tym jak ewoluowały przekonania rodziców o różnych aspektach BLW o modzie, mitach i internetowych filozofiach.

Nie ma lepszej okazji do wspólnego przeanalizowania, jak zmieniło się podejście do żywienia dzieci dzięki tej metodzie, odświeżenia, przypomnienia i zaktualizowania wiedzy oraz rozwiania wszelkich mitów wokół BLW.

Spotkajmy się w inspirującej przestrzeni, która pozwoli połączyć doświadczenia rodziców, wiedzę ekspertów oraz praktykę w wychowaniu zdrowych i szczęśliwych dzieci.

Plan spotkania

Joanna Anger, Anna Piszczek, czyli Alaantkowe BLW

Rozwój BLW w Polsce - moda, mity i internetowe filozofie

5 lat prowadzenia bloga edukacyjnego, napisanie 3 bestsellerowych książek kucharskich i przeprowadzenie tysiąca rozmów z rodzicami, pozwoliły nam zebrać ciekawy materiał do analizy rozwoju metody BLW w Polsce. Jakie były jej początki? Jak ewoluowały mity, przekonania rodziców o różnych aspektach metody, dlaczego kojarzy się ona głownie z jedzeniem w kawałkach, co tak naprawdę robimy, by zmieniać świadomość rodziców i z jakim efektem - o tym opowiemy podczas Konferencji.

Dr Gill Rapley, Tracey Murkett

10 lat BLW. Nowe badania, kluczowe kwestie i nasze doświadczenia z pierwszej linii frontu globalnego fenomenu BLW

Baby-led weaning to naturalna metoda wprowadzania pokarmów do diety dziecka. Dziś jest często pierwszym wyborem dla wielu rodziców, coraz chętniej wspieranym przez ekspertów, ale jeszcze 10 lat temu była w zupełnym odwrocie. Przez ten czas dr Gill Rapley i pisarka Tracey Murkett, a także liczne oddolne ruchy rodzicielskie przekonały do BLW setki tysięcy rodziców. Zmieniły się również wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia. Po drodze nie brakowało kontrowersji i nowych odkryć. W jakim punkcie jesteśmy dzisiaj?

Uroczyste zakończenie spotkania, tort

--------------------

Dr Gill Rapley - ma ponad 35 lat doświadczenia w żywieniu niemowląt - praktycznego, jako matka, ale też jako nauczycielka, pisarka i badaczka. W połowie lat 70-tych została pielęgniarką oraz pielęgniarką środowiskową i przez 20 lat pracowała w zawodzie. Pod koniec lat 80-tych została położną. W 1986 została doradczynią do spraw karmienia piersią, by w 1994 zostać konsultantką laktacyjną. Pracując jako Zastępczyni Dyrektora Programu UNICEF UK Baby Friendly Initiative, w wolnym czasie zgłębiała zagadnienie odstawiania od piersi.

W ramach badań do swojej pracy magisterskiej w latach 2001/2002, Gill wykazała, że dzieci w wieku 6 miesięcy mogą jeść samodzielnie stałe pokarmy i nie muszą być karmione łyżką. W efekcie, zapoczątkowała podejście do karmienia dzieci, znane jako baby-led weaning (BLW, w Polsce: Bobas Lubi Wybór), umożliwiła tym samym, tej znanej od wieków koncepcji, na uzyskanie uwagi na jaką zasługuje. Niedawno uzyskała stopień doktora za swoje badania porównujące karmienie zmiksowanym jedzeniem za pomocą łyżki z samodzielnym jedzeniem stałych pokarmów przygotowanych do łatwego chwytania. W swoich badaniach skupiła się na możliwym wpływie obydwu metod karmienia na rozwój niemowlęcia i jego radość z jedzenia.

Gill prowadzi na całym świecie wykłady na temat BLW. Jej artykuły były publikowane w profesjonalnych i akademickich magazynach, miała wkład w powstanie dwóch podręczników o położnictwie. Jest współautorką pięciu książek o karmieniu niemowląt i rodzicielstwie, skierowanych do rodziców, w tym bestsellera Bobas Lubi Wybór. Twoje dziecko pokocha dobre jedzenie!, który został przetłumaczone na ponad 20 języków.

Gill jest mężatką i matką trójki dorosłych dzieci. Mieszka w Kent w Anglii.

Tracey Murkett - jest pisarką i dziennikarką, która stała się pasjonatką metody BLW, kiedy jej córka rozpoczęła rozszerzanie diety. Mieszka w Londynie ze swoim partnerem i ich córką, teraz czternastolatką. Pracuje w fundacji wspierającej matki karmiące piersią. Jest współautorką (z Gill Rapley) następujących książek: Bobas Lubi Wybór. Twoje dziecko pokocha dobre jedzenie!, Bobas Lubi Wybór. Książka kucharska oraz nie wydanych w Polsce Baby-led Breastfeeding, Baby-led Parenting and The Quick and Easy Baby-led Weaning Cookbook. Pisała do wielu czasopism i gazet. Najnowsza książka Tracey i Gill, Bobas Lubi Wybór - zaktualizowana i poprawiona z okazji 10-lecia wydania - polskie wydanie jest w trakcie przygotowania.

Joanna Anger i Anna Piszczek - pedagożki, edukatorki żywieniowe, promotorki metody Baby Led Weaning w Polsce. Od 5 lat pokazują rodzicom jak prawidłowo i w szacunku do dziecka przejść przez rozszerzanie diety niemowlaka. Autorki 3 bestsellerowych książek kulinarnych z przepisami dla dzieci, profesjonalnego i autorskiego Kursu BLW Online i 3 ebooków z przepisami dla niemowląt i dzieci starszych. Prowadzące liczne wykłady, konferencje i warsztaty o tematyce BLW, zdrowego żywienia dzieci i ogólnie rozszerzania diety. Nauczycielki z wykształcenia, aktualnie zdobywające wiedzę z zakresu psychodietetyki i trudności w żywieniu dzieci. Na co dzień mamy Ali, Zuzi, Antka i Toli.


WSTĘP WOLNY. Wymagana rejestracja przez Evenea.

Spotkanie potrwa ok. 3 godziny.

Zobacz również:

szkolenia wydarzenia Warszawa